Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Między nami, jaskiniowcami :]
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Wto. 05 Wrz. 2006, 09:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Się nie skończyły... Twisted Evil
Tylko komu się chce przepisywać książki kucharskie.
W tych przepastnych dziełach , liczących z reguły od 300 do 500 stron , na przepisy wege - teges , przypadają ledwie 10.
Fakt , potrzeba matką wynalazków i dlatego kończący z barbarzyństwem musza się wykazać większa inwencją kulinaną .

Ale przypomniała mi się fraszka Sztaudyngera ( a właściwie jej część - chyba Rolling Eyes ), którą można odnieść do naszego " pojedynku ".
"...Jabłek nie jadam. Zmądrzałem. Adam. ..."
i poszedł na polowanie Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Wto. 05 Wrz. 2006, 09:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jabłka, zieleninę oraz proso jadam. Zmądrzałem Hosso.
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Wto. 05 Wrz. 2006, 09:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
Jabłka, zieleninę oraz proso jadam. Zmądrzałem Hosso.


i zelżałem Hosso
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Nie. 17 Wrz. 2006, 20:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobra. Dość o tym jedzeniu dla chorych. Protest

Zdradzę z czego była zrobiona pierś Afrodyty, którą jadłem w Bachusie w Pobiedziskach.
Była to mianowicie pierś kurzęcia zawierająca w sobie ser feta oraz suszonego pomidora. Obowiązkowo przynależny był do tego sos cycki, cacyki - czy jakoś tak? Razem do kupy dobre to było. Do tego można było wybrać frytki albo ryż (ja wybrałem ryż). No i dodali do tego trochę surówki, co możemy pominąć milczeniem choć była też dobra (nie jakaś mieszanina paprata zwana "zestawem", d. "bukietem" Rolling Eyes z jarzyn).
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Czw. 12 Paź. 2006, 14:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O! piszą o nas!!!!

W masarni robiono wędliny z padłych zwierząt
Właściciel prywatnej ubojni w okolicach Starego Sącza skupował od okolicznych rolników martwe zwierzęta, a potem robił z nich wędliny – dowiedziało się radio RMF FM. Policja przypuszcza, że masarnia działała w ten sposób co najmniej kilkanaście miesięcy.
Funkcjonariusze zatrzymali już dwie osoby: właściciela prywatnej masarni oraz mieszkańca okolic Starego Sącza, który dostarczał padłe zwierzęta do zakładu.
Wszystko było bardzo dobrze zorganizowane – rolnicy kontaktowali się z człowiekiem, który skupował padlinę po 200-300 złotych sztukę. Potem mięso trafiało do masarni. Tu przerabiano je na wędliny.
Już teraz wiadomo, że do tego podejrzanego zakładu trafiło kilkanaście sztuk zdechłego bydła.
Policjanci mówią, że takie podejrzane mięso mogło kupić nawet kilkaset osób - informuje radio RMF FM.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Czw. 12 Paź. 2006, 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam mięsożernego gościa.I na jego cześć upiekłam golonki.
Obgotowałm je wstępnie,potem wrzuciłam do piekarnika dodając dużo dużo dobrych jabłek pokrojonych w cwiartki z wyjętymi gniazdami nasiennymi i obranych ze skórki.Po dwa duże jabłka na golonkę.Dodałam duzo czosnku,trochę cebuli -pokrojonych i posypałam:cząbrem i Vegetąi ostrą papryką.
Piekło się do miękkości-efekt-mięso mięciutkie i cudowne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw. 09 Lis. 2006, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

EKSTRA PRZEPIS NA KURCZAKA!!

Kurczaka bardzo starannie umytego ukladamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy gozdziki i cynamon, skrapiamy cytryna.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina bialego, szklanka
wina czerwonego, dodajac 100 gramów ginu, 100 gramów koniaku, 200 gramów
Smirnoffa i 50 gramów rumu. Potrawy nie musimy nawet poddawac obróbce
cieplnej. Kurczaka mozliwie jak najszybciej wyrzucamy, bo jest do dupy,
natomiast.......Sos! Sos! Paluszki lizac!!

PS: Tylko nie zapomnijcie najpierw tego kurczaka zabic, bo bydle
wychleje co sie tylko da!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw. 09 Lis. 2006, 15:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Inspekcja Sanepidu kontroluje wytwornie wielkanocnych pasztetow .
Inspektor pyta jednego z pracownikow:
- Czy te wasze zajecze pasztety rzeczywiscie sa robione z zajecy?
- O tak !
- I tylko z zajecy ?
- No, szczerze mowiac, to dodajemy troche koniny.... .
- Troche, to znaczy ile ?
- Pol na pol: jeden zajac, jeden kon.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Czw. 09 Lis. 2006, 16:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zrobiłam przegląd lodówki i takie mi wyszło:
-kurczak pieczony na zimno
- ser zółty
-ananas
- pomidory suszone
-czarne oliwki
-bakłażan smażony
- cebula
-czosnek
-majonez
-sos barbecue
-pomidorek surowy
Wszystko pokroiłam z wyjątkiem sosów i wymieszałam.
Bardzo dobre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group