Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sosy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Czw. 15 Mar. 2007, 19:21    Temat postu: sosy Odpowiedz z cytatem

Nie umiem zrobić sosu do mięsa Embarassed

Można liczyc na przepis ?
Np do pieczeni wieprzowej- ale każdy inny tez przyda się Tak
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Avelcia
masztalerz
masztalerz


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 821
Skąd: Puszcza

PostWysłany: Pon. 19 Mar. 2007, 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najprostszy, najszybszy i ... idealny dla liczących kalorie, bo praktycznie bez tłuszczu i bez zabawy w żadne zasmażki:

Gotujesz odpowiednią do potrzeb ilość wody. Rozpuszczasz w niej proporcjonalną ilość kostek rosołowych (1 szt na ok. 1/2 litra wody, ale wtedy sosik wychodzi dość słony). Dodajesz pożądany smak* i zagęszczasz wszystko mąką rozrobioną zimną wodą. Po podgotowaniu sosik gęstnieje i jest mniami!

*sos chrzanowy - łyżka (dwie, trzy - ile potrzeba) chrzanu
sos koperkowy - nasiekana duuuuża ilość koperku
sos biały - kostka serka twarogowego np. z Ostrowia (chodzi o taki w stylu Almette albo Rama Bonjour, tylko one dą dość drogie) - wtedy nie trzeba nawet za bardzo zagęszczać mąką. Sos jest bardzo łagodny, a dodatkowo można wybrać wersję smakową (np. z ziołami lub czosnkiem, choć ja osobiście wolę doprawiać sama)
sos pomidorowy - trochę koncentratu pomidorowego
itd.

Do mięska bardzo dobry jest sos grzybowy - wtedy zamiast kostki rosołowej rozpuszczasz bulion grzybowy Knorra i dodajesz suszone, odmoczone lekko grzybki. Do pieczeni wieprzowej powinien pasować idealnie!
_________________
"(...)żyjemy na świecie bez jakiegoś szczególnego celu.
Rzecz w tym, by próbować być wesołym. Radość śmiertelnika to wyzwanie rzucone bogom."

Fernando Savater
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Pon. 19 Mar. 2007, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Avelcia napisał:
Do mięska bardzo dobry jest sos grzybowy - wtedy zamiast kostki rosołowej rozpuszczasz bulion grzybowy Knorra i dodajesz suszone, odmoczone lekko grzybki. Do pieczeni wieprzowej powinien pasować idealnie!


Skończyło się jak zwykle, czyli kupiłam gotowy sos Knorra pieczrkowy ze śmietaną Confused
A przecież sztuka przyrządzania sosów była specjalnościa kuchni polskiej.
Teraz już niestety zapomnianą Sad

Zawsze z tych pieczeni wytwarza się sos własny, tylko nie wiedziałam co dalej Embarassed
Dzięki za podpowiedź. Smile
W restauracjach specjalizujących się w jadle staropolskim, właśnie często można zjesć znakomite sosy. Cool

Jadłam kiedyś drób z sosie pokrzywowym- alez był znakomity Wporzo ziomal!
Często podawany jest żurawinowy, śliwkowy , wszystkie pyszne, tylko przepisów brak
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Florka
źrebak
źrebak


Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 19

PostWysłany: Pon. 19 Mar. 2007, 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie pomyślałam, na swój własny rozumek mały, bo na gotowaniu się nie znam Trudno
że jakbym chciała sos np śliwkowy, to do sosiku spod mięsa, dodałabym powidła śliwkowe i gotowała aż zgęstnieje, ew troszkę śmietanki dodała, albo wina czerwonego lub troszkę octu balsamicznego, żeby smak wzbogacić....może troszkę sosu chili, żeby był słodko - kwaśny
A sos pokrzywowy pewnie bym zielsko zmiksowała z jakąś śmietanką, odrobinką białego wina, może troszkę mięty lub szczawiu dla ładnego kolorku, ale tylko tak sobie kombinuje...
a sos żurawinowy do mięsa też prosty - naturalny tłuszczyk z mięsa, konfitura żurawinowa,troszkę soku żurawinowego i śmietanka na koniec słodka i voila!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Avelcia
masztalerz
masztalerz


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 821
Skąd: Puszcza

PostWysłany: Pon. 19 Mar. 2007, 19:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie! Nie ma to jak eksperymenty! Very Happy

Ps. Śliwki czy suszone morele to można normalnie dusić w naturalnym sosiku mięsnym razem z mięsem - wtedy dopiero są pyyyycha!
_________________
"(...)żyjemy na świecie bez jakiegoś szczególnego celu.
Rzecz w tym, by próbować być wesołym. Radość śmiertelnika to wyzwanie rzucone bogom."

Fernando Savater
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Pon. 19 Mar. 2007, 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Florka napisał:
Tak sobie pomyślałam, na swój własny rozumek mały, bo na gotowaniu się nie znam Trudno
!


Nie taki mały Very Happy

I nieładnie kłamać, że na gotowaniu nie zna się Razz

W domu czekamy na znakomite potrawy i wspaniałe ciasta Cool

Po kim ona to ma? Robal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto. 20 Mar. 2007, 19:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo proste są sosy pomidorowe np.:: podsmażyć na złoto drobno posiekana cebulę, wrzucić obrane ze skórki pomidory i suszone śliwki ( śliwki wcześniej namoczyć) i powolutku przysmażać aż odparuje. Można go także zawekować i używać na zimno do wędlin.
Można tez zrobić w wersji z czosnkiem albo np. drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Maga
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 125
Skąd: Płock

PostWysłany: Pon. 07 Maj. 2007, 21:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sos grzybowy robie tak, ze do sosu zebranego zpieczonego mięska wlanego do garnuszka dodaję pokruszone na drobno grzybki suszone i pod przykrywka bulgocze to na małym ogniu az zmiekną. Sa tez takie koncentraty grzybowe w słoiczkach i zamiast suszonych grzybków moza dodać. A potem część tego sosu na patelnię rozrobić z maką i zasmażka - zasmażke do reszty i powolutku rozrobićz sosem "naturalnym" pieprz, sól do smaku.
Mozna zamiast tego normalnego sosu dodać własnie nieszczęsne kostki rosolowe (nieszczęsne bo to dla mnie ostateczność i wynik ewidentnego braku czasu) moznasmietanke dla złagodzenia smaku, ale z grzybowym tak nie bardzo.
Ogólnie to zamiast tej kostki bierze sie sos własny z pieczenia i tak jak wcześniej było pisane dorzuca smaczki.

A ja mam pytanie:
zna ktoś przepis na sos serowy (żółtoserowy) do makaronu, bo sobie zażyczyli u mnie makaron z sosem serowym i krewetkami (zeżarli w restauracji i teraz domowego sie zachciało Wink )
_________________
Maga aka Magda
zapraszam:
http://magdalena.malinowska.googlepages.com/mypictures%26photos
magdalena.malinowska@gmail.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
otak
roczniak
roczniak


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 69
Skąd: kazimierz dolny

PostWysłany: Pon. 07 Maj. 2007, 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a propos sosu grzybowego, to świetnie się spisują suszone grzyby zmielone na proszek - zero namaczania itepe. tylko nie każdy młynek to wytrzyma.

sos serowy - na jakieś pól litra mleka potrzeba ok 40g mąki i tyle samo masła. najpierw mąke z masłem rozmieszać (najlepiej trochę stopionym) a potem razem z mlekiem do rondla i jak budyń - powoli zagotować. dodac startego żółtego sera (ok 100g) i przypraw - sół, pieprz, może być jakaś chillie itepe, bełtać aż do roztopienia sera. no i można jeszcze oszukać serkiem topionym - świetnie się rozpuszcza.
_________________
razem mamy 44 nogi. kojarzy mi się mistycznie...Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group