Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pasta e pizza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Sob. 11 Lut. 2006, 13:33    Temat postu: Pasta e pizza Odpowiedz z cytatem

Mamma mia! Jak ja lubię kuchnię włoską albo chociaż we włoskim stylu!
Wiem, wiem. Makaron albo pizza to tylko pierwsze danie, a cała kuchnia włoska jest o wiele bogatsza. Ale z tych dwóch potraw - słusznie czy niesłusznie - zrobiły się symbole.

Na początek polecam wielokrotnie wypróbowany przez nas i przez znajomych ten przepis od Pascala Brodnickiego:

1. Umyj pieczarki i pokrój je na plasterki.
2. Posiekaj czosnek.
3. Rozpuść we wrzątku kostkę bulionową Knorr i wrzuć makaron. Ugotuj go al dente.
4. Pokrój mięso kurczaka w cienkie plasterki (ok. 3 mm grubości). Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Rozpuść na patelni łyżkę masła i smaż mięso ze 2-3 minuty. Następnie przełóż je na talerz.
6. Nie myj patelni, tylko rozpuść na niej drugą łyżkę masła i wrzuć pieczarki. Posól grzyby i smaż około 2 minut.
7. Do grzybów dodaj czosnek i kawałki kurczaka z talerza.
8. Wyciśnij do podsmażanych składników sok z połowy cytryny.
9. Po chwili dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw patelnię z ognia.
10. Odcedź tagliatelle z wody i wymieszaj z sosem.
11. Oderwij od gałązek listki tymianku, posiekaj i dodaj do reszty składników.
12. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Szczegóły tutaj:
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/express/itemid34/

Moje modyfikacje:
- używam prawie wyłącznie oliwy z oliwek (chociaż masło wcale nie jest obce kuchni włoskiej); masła dodaję na smak, jeśli jest w przepisie albo np. gdy "po drodze" trzeba poddusić jakieś grzyby,
- do tej potrawy nie używam cytryny, tylko białe, wytrawne wino.

Na zasadzie fanaberii dodaję troszkę oliwy truflowej, która wg moich odczuć jest wzmacniaczem smaku grzybowego. No a makaron - jeśli mam możliwość, to do tego przepisu stosuję all uovo czyli jajeczny (czyli we włoskim wydaniu - składający się właściwie pół na pół z mąki i jajek). Razem z tym masłem i śmietaną bomba cholesterolowa. Cóż - zdrowe albo smaczne, wybór należy do Ciebie. Trudno

Na stronie "Po prostu gotuj" ten przepis jest zaliczony do expressowych. Dobry żart. Wszystko by się zgadzało gdyby ktoś za Was wcześniej oskubał te nieszczęsne listki tymianku. Zabijam się! A ja już i tak jestem na wyższym stopniu wtajemnicznia, bo nauczyłem się nie oskubywać tymianku z listków, tylko wyciągać łodyżki z tymianku. I sam do tego doszedłem. Rolling Eyes Kto praktykuje ten będzie wiedział jaka jest różnica.

Na koniec wino. Ostanio przez przypadek "odkryłem" coś dobrego ale o tym później w wątku o winie.
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Pią. 11 Maj. 2007, 22:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedną z nielicznych rzeczy, które nauczyłem się robić dobrze i do końca jest sos pomidorowy - nazwijmy go bolońskim - do makaronu. Wczoraj właśnie sprawiłem rodzinie i sobie przyjemność czymś takim do spaghetti.

Nie chcę tu dawać przepisu, tylko podzielić się dwiema uwagami (jeśli ktoś jeszcze tego nie "odkrył").

Pomidory w puszce z Pudliszek w niczym nie ustępują podobnym wyrobom zagranicznym, np. włoskim, a wiele nawet przewyższają. Pudliszki, to teraz tak naprawdę jest Heinz. Oznacza to odpowiednią kontrolę jakości, a w tym pochodzenie pomidorów z kontrolowanych upraw. Są naprawdę znakomite. Ja wolę krojone, gdyż jest więcej pomidorów w pomidorach. Ale całe też mają swoje zalety.

Miałem wczoraj końcówkę lepszego wina i butelkę takiego zwyklejszego. Jak myślicie - którego użyłem do gotowania sosu? No jasne, że tego lepszego. I tak róbcie - nigdy na odwrót. A najlepiej używać tego samego wina do gotowania potrawy i do jej popijania.
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group