Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kawa po turecku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Pią. 22 Wrz. 2006, 16:34    Temat postu: kawa po turecku Odpowiedz z cytatem

Bardzo smakowała mi kawa w Turcji.
Przywiozłam sobie więc i nie umiem zaparzyć Sad
Pierwszy raz zrobiłam po swojemu i wsypałam 4 łyżeczki do filiżanki
Nie dało sie wypić- myślałam,że umrę Shocked
Jest bardzo drobniutko mielona- może ktoś zna przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Maga
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 125
Skąd: Płock

PostWysłany: Pią. 22 Wrz. 2006, 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kawę po turecku należy gotować (mogą być rzeczone 4 łyżeczki)
Dostałam kiedyś taki przepis:
Wsypuję kopiaste 4 łyżeczki kawy do garnuszka, dodaję przyprawy, zalewam wodą zimną (około póltorej szklanki wody) i jak już się zagotuje, zmniejszam płomień i tak bulgocze sobie z 10 minut. Robi się diabli mocna, ale dobra.
Sekret w przyprawach: 3-4 ziarenka kolendry (nalepiej świeżo rozbitej), łyżeczka cynamonu (czy płaska czy czubata i czy tylko 1 zależy od osobistych preferencji smakowych), może być szczypta imbiru i szczypta gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru (zwykłego). I najlepiej, żeby to się tak gotowało razem te 10 minut. Potem, jak ktoś lubi zabielać może być śmietanka do kawy (ale gęsta - lana nie ta w proszku) lub bita śmietana, ewentualnie mleko.
Kolendra poprawia smak kawy i herbaty, a użyta do kawy zapobiega wypłukiwaniu przez kawę witaminy B i wapnia (tak gdzieś czytałam).
Uwaga! Imbir ma mocny i zdecydowany smak, więc szczypta powinna być miarkowana ostrożnie - żeby nie zabiła smaku kawy lub innych potraw. W dużej ilości działa usypiająco. Niekiedy w domowej medycynie łyżka imbiru zmieszana z goracą wodą była podawana na przeziębienie, ale na ile to skuteczne - nie wiem. Na pewno usypia i smakuje okropnie w takiej ilości... Shocked
Gałka muszkatołowa to też mocna smakowo przyprawa. Dlatego również należy dodać jej trochę - czyli szczyptę.

Mam nadzieję smacznego!
_________________
Maga aka Magda
zapraszam:
http://magdalena.malinowska.googlepages.com/mypictures%26photos
magdalena.malinowska@gmail.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
Maga
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 125
Skąd: Płock

PostWysłany: Pią. 22 Wrz. 2006, 20:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a! jesli specyfik okaże się za mocny po gotowaniu można sobie nalać trochę do filiżanki (na przykład pół) i resztę dopełnić wodą (lub zabielić).
Proponuję najpierw spróbować, żeby szoku smakowego nie było Wink
_________________
Maga aka Magda
zapraszam:
http://magdalena.malinowska.googlepages.com/mypictures%26photos
magdalena.malinowska@gmail.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Pią. 22 Wrz. 2006, 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale ja piłam ją bez żadnych przypraw
Jak kawa, to kawa- żadnych kolendrów Protest
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Sob. 23 Wrz. 2006, 08:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ależ Guli.... Twisted Evil ...Maga się postarała ...

Przy okazji wypróbuję kolendrę .
A na dzień dzisiejszy naprawdę wszystkim polecam dodatek z cukru waniliowego. Nawet najgorsza kawa ( czytaj błe ) po zmieszaniu z tymże cukrem , nadaje się do picia. Tylko koniecznie trzeba wymieszać PRZED zaparzeniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sob. 23 Wrz. 2006, 09:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dioda napisał:
.

Przy okazji wypróbuję kolendrę .
A na dzień dzisiejszy naprawdę wszystkim polecam dodatek z cukru waniliowego.


Nie, nie!

Jak kawa, to tylko Atra, specjanie drobno mielona, bez żadnych dodatków rzecz jasna Wporzo ziomal!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group