Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

świąteczne potrawy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sob. 16 Gru. 2006, 21:06    Temat postu: świąteczne potrawy Odpowiedz z cytatem

Lepiej niech Hoss tu nie zagląda Razz

Zaczęłam zakupu świąteczne.

Mam dwie perliczki Cool

Kiedyś piekłam już, ale pewnie do przepisu nie dokopię się.
Znacie jakiś sprawdzony ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob. 16 Gru. 2006, 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj, chyba spędzisz te święta z perliczkami PRZY stole Laughing

Ze dwa lata temu mama kupiła zywego karpia, przyszłam na Wigilię i pytam gdzie karp? A mama mi na to... W tym roku spędzi Święta z nami Very Happy ... po prostu nie miał kto go wykończyć, a mama się nie podjęła mordu sama Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sob. 16 Gru. 2006, 21:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam juz martwe perliczki i zamrożone Very Happy
Więc nie ugoszczę ich Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 12:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma ktos przepis na pewne ciasto dla antytalentów ciastowych?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 12:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jakiego rodzaju ma byc ciasto?
Torcik marcepanowy, ciasto czekoladowe z półpłynną czekolada w środku?/ znakomite naprawdę/
Ja oczywiście nie tykam sie takich rzeczy, ale moja córcia naprawdę dobrze piecze Cool
Ale umiem zrobić pasztet, paszteciki mięsne i parę jeszcze potraw mięsnych.

Z potraw wigijijnych polecam karpia smazonego w panierce z płatków migdałów... mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja tak mięsnie.
Mam do upieczenia mięsa dla rodziny. a że rodzina duża to w grę wchodzą 3 karkówki i 3 schaby.
Wczoraj wrzuciłam schaby do macerowania w zalewie solnej a karki natarłam czosnkiem i ziołami i posoliłam.
Może znacie jakieś triki, albo zioła, które szczególnie służą mięsom podawanym na zimno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja piekę mięso z ...owocami.Jakie mi wpadną w ręce-no,może z paroma wyjatkami (arbuz) .Ale :suszone śliwki,morele,pomarańcze w kawałkach jabłka... wrzucam pod koniec pieczenia.
No i do mięs=zwłaszcza tłustych-ale i do drobiu może być-dodaję namiętnie:CZĄBER.
Jest na stoiskach z przyprawami ale trzeba się poschylac,poszukac-bo mało popularny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Teodora
rumak
rumak


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 610

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Montana, brownie się powinno każdemu udać, bo ono z założenia jest ciastem-które-nie-wyszło, tzn. nie urosło. bo jeżeli chodzi o smak, to wszystko z nim w jak najlepszym porządku. sprawdziłam.

brownie by Agnieszka Kręglicka: napisał:
Składniki:
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
- 1 kostka (200 g) masła
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 50 g łuskanych włoskich orzechów

Sposób przyrządzania:

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.





a tu coś a propos świątecznych karpików...

tak, jestem złośliwa Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie schabu.
Ja piekę w rękawie foliowym, podlewam winem i np faszeruje morelami.
Albo tez w rekawie z winem, aleposypuję czosnkiem i ESTRAGONEM
Zreszta estragon bardzo lubie i uzywam go do drobiu, polędwiczek i ogórków kiszonych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież nie będę pytać co daje cząber, poprostu kupię i po zapachu sprawdzę, czy mi pasi.
No bo jak tu opisać zapach Smile
Natomiast ja dodałam do karczków lubczyku i tak się kurcze zastanawiam czy to myśl dobra jest.
Poza lubczykiem poszedł rozmaryn, majeranek, laurki i ziele ang, oraz jałowiec.
No i nie wiem co jeszcze może pasować...

A może to już wszystko?

No i ważne, żeby pozamykać to mięcho przed pieczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teodora napisał:



a tu coś a propos świątecznych karpików...

tak, jestem złośliwa Twisted Evil


A na temat świąt kur, indyków, krów, jagniąt, świnek i innych zwierząt nic nie masz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No nie bardzo moge się przekonać do pieczenia w rękawie.
W zeszłym roku upiekłam schab w plastrach boczku, wyszedł rewelacyjnie.
Obawiam się poprosu, że w rękawie raczej się ugotuje, niż upiecze. Ale z winkiem może być niezłe Smile Białym? czy czerwonym?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja od lat piekę w rękawie i jest upieczony, a nie ugotowany.
Plastry boczku tez chronia przed wysuszeniem, ale chyba nie bardzo nadaja sie do owoców.
Jak robię schab z morelami, to podlewam białym, jak na ostro to czerwonym Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margarita napisał:
Przecież nie będę pytać co daje cząber, poprostu kupię i po zapachu sprawdzę, czy mi pasi.
No bo jak tu opisać zapach Smile
Natomiast ja dodałam do karczków lubczyku i tak się kurcze zastanawiam czy to myśl dobra jest.
Poza lubczykiem poszedł rozmaryn, majeranek, laurki i ziele ang, oraz jałowiec.
No i nie wiem co jeszcze może pasować...

A może to już wszystko?

No i ważne, żeby pozamykać to mięcho przed pieczeniem Smile

Jak Ci pasi-co powyżej-to CZĄBER też.Jest aromatyczny i fajny-jak rozmaryn trochę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie!!!
SCHAB!!! Jak zrobic,żeby był soczysty???
Nie surowy Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group