Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

świąteczne potrawy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Teodora
rumak
rumak


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 610

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a chcesz? www.chooseveg.com Cool
filmiki mnniam mniam

ja nie jestem vege. ale karpików w folii, podduszonych, poranionych żal. nie mają łatwego końca... o tym sobie można pomyśleć. w ramach ducha Świąt Smile i zdecydować czy kupić, i gdzie, jeżeli tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ad.Brownie:
DZiękuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 14:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Montano
Rzecz najważniejsza, to pozamykać przed samym pieczeniem. Mój sposób to rozgrzana natłuszczona patelnia i niestety wszędzie pryskający tłuszcz. Ale wymyśliłam, że to samo można zrobić w brytfannie z większąilością tłuszczu.
Ale słyszałam jeszcze o sposobie "moczenia" we wrzątku.
No i to pieczenie w plastrach boczku jest b.dobre, schab jest soczysty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja się nawet o tym "zamykaniu" na studiach uczyłam.
Że np rosół- gotujemy zaczynając od zimnego,a jak chcemy mieć w mięsie to ca wartościowe-trzeba białko zdenaturyzować na powierzchni.
No i właśnie-tluszcz pryska a ja mam kuchenkę "King Size" -ale dobra stroną jest koniecznośc kompletnego umycia wszystkiego (świąteczne porządki) -można tez obgotowac -tylko co potem zrobić z wodą?
Wylać?Szkoda.
A barszczyk ma być postny....
A pies Fredek w niebie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę się pochwalić,że RAZ -wyprułam z indyka kości,nafaszerowałam go i pożeraliśmy go na ciepło i zimno.
Wyjmowanie kosci nawet sie jakoś w kulinarnym języku,specjalnie nazywa-nie pamiętam jak.
Walczyłam z użyciem-zestawu chirurgicznego i zestawu narzędzi zwyczajnych (kombinerki) -jakieś dwie godziny.Ścięgna są boskie-jak stalowe postronki.
Przydała mi się wiedza z anatomii i ogromna praktyka sekcyjna.
Po wyjęciu kości indor był wiotki jak martwy kot. Tak się przelewał śmiesznie w rękach.
Zajęcie dla cierpliwych i silnych.
Efekt końcowy -świetny.Kroi się całość w plastry.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

guli napisał:
Ja od lat piekę w rękawie i jest upieczony, a nie ugotowany.
Plastry boczku tez chronia przed wysuszeniem, ale chyba nie bardzo nadaja sie do owoców.

Przeciwnie bardzo się nadają- szczególnie do śliwek. Z mojego młodu robiło się nawet taka roladę: Śliwki w środek, zawinięte w lekko rozbity schabik, po wierzchu owinięte boczkiem( I spięte szpilą coby się nie rozpadło)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 22:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja nie widzę krwawych świąt Teodory Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro. 20 Gru. 2006, 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obraz hostowany przez mFoto.pl

Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 08:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wyjmowanie kosci nawet sie jakoś w kulinarnym języku,specjalnie nazywa-nie pamiętam jak

Chyba - " wyluzowanie ". Very Happy
Mnie tej " sztuki " nauczyła teściowa( jednym nożem ). Shocked
Co roku , ale na Wielkanoc jemy " wyluzowanego-kurczaka ". Laughing Pycha.
A schab i inne mięska piekę w brytfannie , podlewając wodą.
Tyle , że schab wyjmuję prawie godzinę wcześniej niż inne mięsa.
Sprawdzić można drutem - podobnie jak ciasto. Jak jest miękki i już nie wypływa z niego surowizna , od razu wyciągam z piekarnika. Najważniejsze ze schabem , lepiej krócej niż za długo.
Acha i znam sposób na " nierozpadanie " się.
Każde mięsko piekę w pończosze. Trzeba tylko uważać , żeby podczas pierwszego podsmażania , nie pękła. I już. Wink
A schabik ze śliwką i kaczka z jabłkami - PYCHA!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 08:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Każde mięsko piekę w pończosze.

Samonośnej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 08:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

H,Hi,Hi. Może być kawałek zwykłej rajstopy , związanej na końcach.
Ale samonośna to niegłupi pomysł. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 09:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Folia do pieczenia jest znakomitym wynalazkiem.
Mięso nie wysusza sie, skraca się czas pieczenia, nie trzeba tłuszczu, jednoczesnie zachowuje aromat przypraw
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 09:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisząc o folii ,mam na myśli rękaw z folii , a nie aluminiową Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 12:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samonośne Smile się pośmiałam

Tak myślę z tym "dziuganiem" schabu.
Bo jak w rękawie, to nie ma jak go dziugać, żeby sprawdzić czy już dobry. No i ile czasu się piecze w tym rękawie i w jakiej temp?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Czw. 21 Gru. 2006, 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W rękawie zaleca się piec tyle minut ile wazy mięso, minus 10 %.

Właściwie jak się przeciągnie czas do wagi, tez jest dobrze, a nie ma ryzyka wysuszenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group