Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wielkanocne szaleństwa
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:11    Temat postu: Wielkanocne szaleństwa Odpowiedz z cytatem

Jakie tradycyjne potrawy wielkanocne spożywacie?
Jakie ciekawe przepisy na jajka macie wypraktykowane?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po co Ci to? I tak nie czytasz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Guli z Diodą przeczytają i mi opowiedzą. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E tam Gwiżdżę na to
Dioda nie rozumie idei Swiąt Wielkanocnych, a ja udowodnię Ci wyższość świąt Bożego Narodzenia Laughing

A jajka gotuję na twardo, po czym oklejam kalkomanią pisankową i do koszyczka Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing Laughing
To może ja zacznę udowadniać , a Ty pisz o jajkach . Twisted Evil

A może tak strusie w tym roku ? Robal
Wtedy wystarczy jedno na całe święta. Rolling Eyes
Jedna duuuuża pisanka i po robocie . Wink
_________________
" I jak ten głupiec u mądrości wrót stoję i tyle wiem
com wiedział wprzód"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 12:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dawniej miałam gęsie na pisanki. Teraz tylko mogę mieć zamarłe zarodki Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 13:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza pisankami, zdarzało mi się kiedyś popełniać jajka faszerowane.
Ale ostatnio rozleniwiłam się.

Natomiast najwazniejsza u mnie potrawa wielkanocna, to pascha i mazurki.
Z tymi ostatnimi to trochę kłopot, żeby co roku piec inne i żeby były dobre.
Kupiłam pare pozycji o kulinariach- zobaczymy co da się wybrać.
A może znacie jakis przepis- na kruchym cieście?
Taki.. nie z marmoladą Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 14:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś spędziłam Wielkanoc na wsi.O świcie polecieliśmy kilka kilometrów pieszo do kościoła.Zimnawo było.
I dopiero po powrocie na świąteczne śniadanie doceniłam i zrozumiałam sens - michy białego barszczu.Gorąca potrawa ,pachnąca smakowicie.
Do środka wkrojona kiełbasa,boczek,ale i babka drożdżowa,biały ser i chrzan nastrugany wprost z korzenia,jajka na twardo .
Naprawdę stawiało na nogi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
weroniczka212
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 254

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Montano znam to uczucie
a tu na babe
500 g mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
200 g letniej śmietanki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych drożdży
1 paczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
150 g rodzynek
70 g obranych i zmielonych migdałów albo płatków migdałowych, albo migdałów w kawałkach
szczypta soli

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wlać ciepłą śmietankę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość. Dodać migdały i rodzynki i wymieszać dokładnie z ciastem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i poczekać aż wyraźnie podrośnie.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wymiary blachy około 30x15x8 cm.

Można dodać do ciasta szczyptę szafranu lub kurkumy. Dzięki temu babka uzyska piękny żółty kolor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jan_Osik
koniuszy


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 635
Skąd: Konin

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 16:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem


_________________
Zwyczaje twego plemienia nie są prawami natury.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niezły przepis Wow!

Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może na mazurka jakiś przepis masz? Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A proszę ...nawet dwa. Laughing Laughing





Wink
_________________
" I jak ten głupiec u mądrości wrót stoję i tyle wiem
com wiedział wprzód"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked
Faktycznie szaleństwo niektórych opętało
Laughing

Na paschę przepis znam - dziękuję Nie, nie!

Może wobec tego coś z jajkami?
Montana czeka na przepis Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pocahontass
roczniak
roczniak


Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 97
Skąd: Tuczno/Poznań/Września

PostWysłany: Wto. 03 Kwi. 2007, 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja babcia zawsze robi pyyyyszne mazurki. Spody piecze z kruchego ciasta, układa z niego np. serca albo "jajka", na brzegach dodatkowo wałeczek ciasta, żeby się potem środek nie wylał. A środek to jest właśnie to najlepsze: krówki Very Happy. Stopiony na patelni karmel. Po wylaniu go na ciasto układamy różne smaczne wzorki z migdałów i rodzynek. Dla mnie najlepsze ciasto wielkanocne Cool.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group