Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grzyby

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Pon. 16 Lip. 2007, 22:50    Temat postu: Grzyby Odpowiedz z cytatem

Wczoraj jedliśmy już tegoroczne grzyby z lasu - kurki i podgrzybki prosto z Puszczy Noteckiej. Przejrzałem kilkanaście przepisów z internetu na grzyby duszone: ze śmietaną, bez śmietany, z mąką, bez mąki, z mąką i śmietaną, podlewane rosołem, zaciągane jajkiem - itede itepe. Nie natrafiłem w przepisach na dodatek czosnku, więc niech to będzie mój wkład do grzybologii.

Od jakiegoś czasu dodaję do duszonych grzybów odrobinę czosnku. Spróbujcie spróbować i oceńcie sami. Jeśli chce mi się bawić, to najpierw przesmażam tę odrobinę czosnku na maśle, razem z niewielką ilością drobno posiekanej cebuli. Tak, żeby cebula zrumieniła się na złoto, a z czosnku wyszedł ten pierwszy, intensywny zapach. I taką "przyprawę" dodaję do grzybów pod koniec duszenia.

Jeśli chodzi o mąkę, to ja bez mąki.
Jeśli chodzi o śmietanę, to słodka 36% (taka, którą kroi się łyżką). Ale dodaję ostrożnie, gdyż z taką śmietaną łatwo przedobrzyć i zabić smak grzybów robiąc śmietanę z grzybami - zamiast odwrotnie.


Wniesiecie jakiś swój wkład do grzybologii? Jakieś uwagi, ciekawe przepisy? Smile
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Avelcia
masztalerz
masztalerz


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 821
Skąd: Puszcza

PostWysłany: Pon. 16 Lip. 2007, 23:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pieprzu dodajesz? I cebulki?
Bardzo eksponują esencję grzybowego smaku. Do grzybów przed duszeniem zawsze dodaję jedną małą posiekaną cebulkę, która dusi się razem z nimi (aż zaniknie). Pieprzu dodaję odrobinkę w trakcie - nie można przesadzić, bo inaczej zamiast smacznej potrawy zostanie nam palące "coś'. A na koniec zaciągam śmietaną, ale taką 12-18%.

I kurki - moje ulubione - podsmażone na maśle i następnie zmieszane z jajecznicą... MNIAM!

Ps. Sezon dopiero się zaczyna, dlatego chętnie poeksperymentuję z czosnkiem. Na pierwszy rzut oka w ogóle mi do grzybów nie pasował, ale skoro mówisz, że warto, to chyba się z Gyulą skusimy Very Happy
_________________
"(...)żyjemy na świecie bez jakiegoś szczególnego celu.
Rzecz w tym, by próbować być wesołym. Radość śmiertelnika to wyzwanie rzucone bogom."

Fernando Savater
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Wto. 17 Lip. 2007, 00:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Avelcia napisał:
Pieprzu dodajesz? I cebulki?

Jasne. Duszą się z cebulą i oprószam je pieprzem Smile (żeby nie powiedzieć pieprzę).

Gdyby ktoś eksperymentował z czosnkiem w tej wersji bardziej pracochłonnej (zamiast dodać do duszenia), to trzeba uważać, żeby go nie spalić. Czosnek podsmaża się krótko i jeśli robimy to z dodatkiem posiekanej cebuli, to rumienimy ją najpierw i czosnek dodajemy do niej na krótko przed zdjęciem z ognia.
No i przypominam - czosnku odrobina. Inaczej reklamacji nie przyjmuję. Smile

Jeszcze dopowiem, że choć w naszej kuchni króluje oliwa z oliwek, to grzyby wymagają jednak masła.
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Wto. 17 Lip. 2007, 14:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wszystko pięknie aż mi pociekło jak was czytam, ale powiedzcie mi czym zapijacie owe scecyjały?
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
aluta
rumak
rumak


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 989
Skąd: Kościan

PostWysłany: Wto. 17 Lip. 2007, 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nie jadam zbyt dużo grzybów i nawet się na nich nie znam, aczkolwiek podczas pielgrzymki w lesie było ich full i wyglądały tak smacznie, że nawet ja się domyśliłam, że są jadalne Laughing .
_________________
"Gdyby konie umiały kwiczeć jak świnie, wielu jeźdźców i instruktorów pouciekałoby z ujeżdżalni gdzie pieprz rośnie!"
Wojciech Mickunas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Whizzy666
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 138
Skąd: Hell

PostWysłany: Wto. 17 Lip. 2007, 23:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nienawidze grzybów. Nienawidze jeść -duszone, pieczone gotowane...fuj. Nienawidze zbierać

Wyjątkiem są tylko pieczarki w pizzie lub takie zrobione...w mleku i mące chyba i mogę ewentualnie zjeść kurki i opieńki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Sro. 18 Lip. 2007, 01:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
czym zapijacie ?

Wodą źródlaną - jak wszystko. Smile
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Sro. 18 Lip. 2007, 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ponieważ już dawno uznałem, że od wódki rozum krótki - wysilałem wyobraźnię na temat "skoro wino, to jakie?". W końcu musiałem sprawdzić, co mówią inni i już jestem mądrzejszy:
http://kobieta.onet.pl/39,186,1410610,1,grzyby_z_winem,kiosk.html

Krótko mówiąc - przede wszystkim czerwone wino. Co do szczegółów, polecam powyższy artukuł. Wprawdzie niedawno w restauracji zamówiliśmy do grzybów białe wino ale były to kurki w śmietanie, więc z częścią podlinkowanego artykułu też jest to w zgodzie.

Nowo poznaną teorię postaram się jak najprędzej sprawdzić empirycznie, a wrażeniami oczywiście podzielę się z Wami. Smile
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Pon. 03 Wrz. 2007, 00:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widział ktoś grzyba w tym sezonie?
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
aluta
rumak
rumak


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 989
Skąd: Kościan

PostWysłany: Pon. 03 Wrz. 2007, 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja Very Happy i to sporo.
_________________
"Gdyby konie umiały kwiczeć jak świnie, wielu jeźdźców i instruktorów pouciekałoby z ujeżdżalni gdzie pieprz rośnie!"
Wojciech Mickunas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group