Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaka jest potrzebna powierzchnia ...?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> O koniach na poważnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Broker
roczniak
roczniak


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 91
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią. 18 Gru. 2009, 14:19    Temat postu: Jaka jest potrzebna powierzchnia ...? Odpowiedz z cytatem

Witam, Was serdecznie po długiej przerwie. Nie odzywałam się, ale staram się być z Wami na bierząco.

Tak, jak w tytule, jaka jest potrzebna minimalna powierzchnia ziemi, żeby myśleć o własny koniu. Tzn koniu + kucu lub dwóch dużych?

Nie planuję żadnej stadniny, tylko dla własnej przyjemności, no i żeby im nie było za ciasno Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
konik13
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 258

PostWysłany: Pią. 18 Gru. 2009, 18:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale chodzi Ci o wybieg ? Czy może o to ile potrzeba pola aby zebrać wystarczającą ilość paszy? Wink Jeśli chodzi o zbieranie paszy to ok 1 hektara. (tak mi przynajmniej tatuś mówił zawsze) Wink
_________________
Konie, 8 cud świata...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Broker
roczniak
roczniak


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 91
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią. 18 Gru. 2009, 19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o wybieg + miejsce na którym mogłabym jeździć + mała stajnia. To co koniom niezbędne.

Bo raczej we własną uprawę byśmy się nie bawili.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Jan_Osik
koniuszy


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 635
Skąd: Konin

PostWysłany: Pią. 18 Gru. 2009, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Broker napisał:
Chodzi mi o wybieg + miejsce na którym mogłabym jeździć + mała stajnia. To co koniom niezbędne.



Parkurek 20x40 m to chyba minimum.
Prawidłowość (ale nie konieczność) jest taka, że bok dłuższy jest dłuższy dwakroć.
A miejsca im więcej - tym lepiej, to zrozumiałe. Wink
No i do tego extra powierzchnia pod budynki.
_________________
Zwyczaje twego plemienia nie są prawami natury.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Broker
roczniak
roczniak


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 91
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią. 18 Gru. 2009, 23:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to super, myślałam, że w praktyce wychodzi tego więcej.

Tak więc, narazie czekam, aż moje pisklątko wykluje się z brzucha i za rok na wiosnę mam nadzieję, że będzemy zamieniać plany w czyny Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Jan_Osik
koniuszy


Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 635
Skąd: Konin

PostWysłany: Sob. 19 Gru. 2009, 00:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Broker napisał:
No to super, myślałam, że w praktyce wychodzi tego więcej.


W praktyce jest różnie.
Znam dwa konie chodzące po piaszczystym podwóreczku 10x10 m, za to - dość regularnie "spacerowane" (5 razy w tyg.) w siodle po lesie.
Nie wykazują objawów niezrównoważenia.
Ale wiadomo - im więcej miejsca, tym lepiej.
_________________
Zwyczaje twego plemienia nie są prawami natury.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
tomekpawwaw
roczniak
roczniak


Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 95

PostWysłany: Sob. 19 Gru. 2009, 00:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do jazdy 20x40 m to trochę mało, zwłaszcza dla młodego konia, który może mieć na takim placu trudność w galopie. Lepiej , aby był trochę większy- 25x50-60. Bardzo ważne jest podłoże, które powinno być przepuszczalne, w miarę miękkie i nieśliskie. Takie warunki spełniają grunty piaszczyste(niezbyt drobne i bez domieszki gliny) Jeżeli grunt jest gliniasty lub kamienisty, to można nawieźć piasku na grubość ok 10 cm lub więcej, jeżeli jest glina( przy ścianach grubiej). Teren powinien mieć lekki spadek, aby umożliwić spływanie wody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Broker
roczniak
roczniak


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 91
Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw. 07 Sty. 2010, 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedzi.
Nasz ogródek ma ok 3500m, więc chyba jest szansa się zmieścić.

W sumie o spadku terenu nie pomyślałam, nawet specjalnie nie zwróciłam uwagi na to, a patrzę przez okno codziennie Very Happy Ziemia raczej gliniasta ani kamienista nie jest, ale na pewno do dopracowania, bo teraz jest lekko zarośnięta. Ale mam jeszcze sporo czasu zanim wprowadzą się tam kopytne, więc wybaczcie jak czasem będę męczyła głupimi pytaniami Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> O koniach na poważnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group