Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dla tych, co kończą z jaskiniowym barbarzyństwem
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Pon. 18 Wrz. 2006, 13:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za przepis. Doskonałe połączenie smaków ryby i selera.
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Maga
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 125
Skąd: Płock

PostWysłany: Pon. 18 Wrz. 2006, 15:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

....mam wyrzuty na sumieniu.


a-propos:
tyle, że żabie udka:
(kliknąć w obrazek to się powiększy)


ale to taki żarcik tylko, sama jestem niestety jaskiniowcem Embarassed , bo przejście na bezmięsną dietę skończyło się już raz rozpaczliwie. Crying or Very sad
_________________
Maga aka Magda
zapraszam:
http://magdalena.malinowska.googlepages.com/mypictures%26photos
magdalena.malinowska@gmail.com
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Zagadaj na GG
guli
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 19 Maj 2005
Posty: 3767
Skąd: świętokrzyskie

PostWysłany: Sro. 04 Paź. 2006, 14:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłam ksiażeczkę o potrawach z grzybów.
Mogę przepisać coś dla zainteresowanych Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro. 04 Paź. 2006, 21:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
Dzieki za przepis. Doskonałe połączenie smaków ryby i selera.

służę uprzejmie, polecam sie na przyszlość
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Sob. 07 Paź. 2006, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MS Ty masz zawsze dobre przepisy to proszę znajdź mi jakiś bigos wegetariański.
I golonkę Błagam!
A gdzie Ty kupujesz tę soję w kostkach?
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 10:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Służę:
1. Namoczyć na noc grzyby suszone
2. Kapustę kwaszoną dobrze odcisnąć i pokroić. Do gara wlać olej ( najlepiej rzepakowy) jakżeby na całym dnie była dość gruba warstewka , podgrzać i na to wrzucić kapustę. Dokładnie wymieszać, dodać grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, podlać woda i dusić na małym gazie.
3. Osobno na oleju podsmażyć na jasnobrązowo cebulę z czosnkiem. Dodać do kapusty.
4. Osobno namoczyć na 10 min kostkę sojową w wodzie z Vegetą ( albo czymś innym tego typu) i ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Miękką dorzucić do kapusty ( już miękkiej) razem z częścią wywaru. Całość przyprawić pieprzem , papryką, ew. innymi przyprawami. Całość jeszcze chwilę dusić.
Z dodatków alternatywnych może być:
- koncentrat pomidorowy
- śmietana ( nie lubię)
- czerwone wino ( bez przesady)
- suszone śliwki duszone razem z kapustą ale wtedy bez grzybów.
- zamiast suszonych grzybów podsmażone pieczarki.
UWAGA
To mimo wszystko nie jest prawdziwy bigos i aż tak częste odgrzewanie nie najlepiej znosi- sojowina się w końcu rozgotuje na papkę.
Proporcje – na 1 kg kapusty mniej więcej 200g sojowiny, 50 g grzybów ( można mniej albo więcej – zależnie od upodobań)

A sojowinę w kostkach kupuję w prawie każdym markecie na stoisku ze zdrową żywnością. Prawdę mówiąc w mojej okolicy kostka występuje częściej niż durze płaty – takie na steki.
Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 17:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję.
Czy to prawda, że od soi zmniejsza się libido u mężczyzn???
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 17:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
Bardzo dziękuję.
Czy to prawda, że od soi zmniejsza się libido u mężczyzn???


Soja zawiera składniki podobne do hormonów żeńskich
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 18:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MS_ napisał:
Hoss Cartwright napisał:
Bardzo dziękuję.
Czy to prawda, że od soi zmniejsza się libido u mężczyzn???


Soja zawiera składniki podobne do hormonów żeńskich

Ale nie wpadaj w panikę, od ilości zawartej w bigosie biust nie rośnie- musiałbys się wyłącznie soją żywić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 18:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koniec z soja! Nigdy więcej tego do ust nie wezmę!
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
Koniec z soja! Nigdy więcej tego do ust nie wezmę!

Sad
W takim razie „mięsny” przepis bez soi. Ja tego nie robię bo potrzeba „świętej cierpliwości” ale jadłam w gościach – owszem smaczne Smile
Australijska cielęcina
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 l wody
40 dkg jarzyn „włoszczyzny” + suszony grzyb
4 łyżki oleju
3 jajka
4 łyżki bulki tartej
Sól, czosnek pieprz

Mąkę rozrobić w zimnej wodzie do konsystencji twardszej niż na pierogi. Zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Zagnieść w tej wodzie i wodę odlać, a dolać czystą . Czynność powtarzać Az woda będzie klarowna. . Ciasto pokroić w plastry i rozgnieść na kotlety grubości palca.
Ugotować wywar z jarzyn i włożyć do niego kotlety. Gotować na bardzo małym ogniu 1,5 godziny- kotlety wchłoną wywar. Kotlety wyjąc i ostudzić.
Zimne kotlety naczosnkować posolić, popieprzyć. Włożyć do lodówki w plastikowym woreczku albo szczelnym pojemniku.. Chłodzić -10 godzin.
Panierować w bułce jajku i usmażyć lub udusić z cebulą.
(Wychodzi 8 kotletów)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie. 08 Paź. 2006, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze moje ulubione rybno –strączkowe smarowidło:
Ugotowany do miękkości w osolonej wodzie bób obieramy z łupin ( starając się nie zeżreć po drodze wszystkiego). Mieszamy z rozdrobnioną wędzoną rybą – najlepsza flądra al. Może być każda inna. Dodajemy trochę majonezu – raczej dla konsystencji niż smaku- dobrze pieprzymy i rozcieramy na pastę. Zamiast majonezu może być oliwka i ugotowane żółtko.
Bardzo dobre z ciemnym pieczywem.
To samo tylko bób „al dente” delikatnie wymieszany z ryba i majonezem – wychodzi sałatka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Pon. 16 Paź. 2006, 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czas moim życiu zaczął biec na nowo po odkryciu szpinaku.
MS szkapowy Makłowiczu masz jakiś ciekawy przepis na jakieś danie z niego? Błagam!

PS
Ciekawe odkrycie. Nie wiedziałem że zmywarke trzeba zmywać!!! To jakis paradoks! Się zabiję! (niemal jak pociąg przyśpieszony opóźniony)
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Pon. 16 Paź. 2006, 14:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.szpinak.prv.pl/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MS_
podjezdek
podjezdek


Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 474
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon. 16 Paź. 2006, 15:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czego to się w internecie nie znajdzie Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group