Forum Nasza Szkapa Strona Główna Nasza Szkapa
forum ło qniach


odwiedź naszą stronę:

www.naszaszkapa.pl



Nie pytaj, co Szkapa może dać Tobie. Zapytaj, co Ty możesz dać Szkapie?

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Między nami, jaskiniowcami :]
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 15:25    Temat postu: Między nami, jaskiniowcami :] Odpowiedz z cytatem

Ostatnio przyrządzałem karkówkę na grilla. Wszyscy nie mogli się nadziwić, że robiłem to dwie-trzy godziny przed grillowaniem (a nie dzień wcześniej) i do tego chwalili smak, więc się podzielę:

Karkówkę pokroiłem na grube plastry - tak między półtora i dwa centymetry. W zasadzie nie rozbijałem. Tylko lekko w najgrubszych miejscach (bo to przecież nie utnie się równo jak klocek).

Marynata:
baza to oczywiście oliwa z oliwek, a do tego - tymianek i oregano (suszone), miód i czosnek, czerwona papryka (ostra, suszona, mielona), ciemny sos sojowy (sporo), trochę sosu tabasco, warzywko (żeby nie przesolić), brandy.

Mięso wrzuciłem do worka foliowego, wlałem dobrze wcześniej wymieszaną marynatę, worek (z pomocą) szczelnie zakręciłem i wszystko w tym worku tak wyłonacyłem, wyłonacyłem ... A potem w tym worku do lodówki.

Piekło się cały czas pilnowane i często przewracane, nad bardzo gorącym żarem. Maksymalny czas pieczenia to 30 minut. W tym czasie dwa razy polałem mięso piwem.

I już.
Można podać z sosem grillowym firmy Roleski. Smile
I z jakąś sałatką.
Ale bez chleba.
Od chleba oczy ropiejo. Mr. Green
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O żesz Ty!!!
Złamiesz mi serce.
Nie czytam tego wątku Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PS

Nie wiem czy to miało znaczenie ale ruszt był w kominku, a nie na otwartym powietrzu. Jeśli miało znaczenie, to podobne warunki może dać - wydaje mi się - grill z pokrywą (są takie).
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiedziałem, wiedziałem, ze taki wątek założy TB!!!! Nawet przewidziałem tytuł!!!
nie zajrzę tu nawet za flaszkę!!!
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Megane
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 30 Maj 2005
Posty: 1018
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O rany T.B., ośliniłam się po same skarpety, wyglądam teraz jak bohaterowie z "Piratów z... "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG WP Kontakt
Digi
roczniak
roczniak


Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 97
Skąd: Wieszowa (okolice Gliwic i Zbrosławic)

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 21:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hoss Cartwright napisał:
wiedziałem, wiedziałem, ze taki wątek założy TB!!!! Nawet przewidziałem tytuł!!!
nie zajrzę tu nawet za flaszkę!!!


Jak mniemam flaszka (niejedna) się znalazła skoro jednak jest wpis jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dioda
koń profesor
koń profesor


Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 1805
Skąd: Jura-okolice Częstochowy

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 22:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mniam , mniam ...pychota.

Robiłam cóś podobnego , ale bez tego
Cytat:
wyłonacyłem, wyłonacyłem
i z łopatki.
No i ciut krótszy czas pieczenia....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Zagadaj na GG
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 23:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, tak jak pisałem - te 30 minut to max.
Dokładnie nie patrzyłem na zegarek. Gdy się na oko wydaje, że może być, warto przekroić jeden kawałek i sprawdzić co w środku. No i lepiej zrobić to ciut za wcześnie - gdy "dochodzi", żeby wiedzieć ile jeszcze - niż ciut za późno. Smile

A jeśli nie wyłonacyłaś, to co? Myślę
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Czw. 10 Sie. 2006, 23:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ale dawajcie jakieś kolejne przepisy, bo ci z drzewa bananowego mają już pięć! A tak! A tak! Atak!
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Pią. 11 Sie. 2006, 00:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra, dobra! Wiem, że banany nie rosną na drzewie. Gwiżdżę na to
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Pią. 11 Sie. 2006, 00:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobra zajrzę, ale tylko jednym okiem!
W kwestii formalnej. Co te jest te wyłonacenie?
Wam się zaraz po schabowym i golonce pomysły skończą Dupa, a my mamy wielkie bogactwo jadłospisów banana! .
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
T.B.
koniuszy


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 5648
Skąd: Koziegłowy koło Poznania

PostWysłany: Pią. 11 Sie. 2006, 01:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Reeety! Nie wie. Rolling Eyes

Gwara śląska:
- łonaczyć - robić, zmieniać, przekształcać (słowo wytrych, jak np. tegować) [albo "ten tegować" - dopisek mój]
- łonaczyć sie - uprawiać seks

http://pl.wiktionary.org/wiki/słownik_gwary_śląskiej#.C5.81
_________________

Nie ufam ludziom, którzy zajeżdżają konie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margarita
dwulatek
dwulatek


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 120
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią. 11 Sie. 2006, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A się uśmiałam po kokardkę...

mam przepis na schab pieczony w boczku
...bez tegowania
taki bierny schab Very Happy

bierzemy dużą miskę albo garnek...jak komu
wlewamy tam tyle wody, żeby mieć możliwość zaobserwowania, że pod wpływem ilości wsypanej tam soli mięso zacznie wypływać [znaczy wypierane będzie]-ale zeby nie przesadzić!!
schab naturalnie nie przerośnięty, świeży-żeby żaden fajans
do wody wsypujemy wspomiają sól (gruboziarnistą najlepiej), wrzucamy:
-listek(i) laurowy
-ziele ang
-pieprz ziarnisty
-marianek
-czosnek
-5-7 kulek jałowca
oprócz jałowca i soli wszystko wg uznania
i wrzucamy tam schab i do lodówy na ok 4-5dni
potem wyciągamy i
1. obsmażamy żeby 'pozamykać', potem ubieramy w boczek i pieczemy po bożemu
albo
2. od razu ubieramy go w dość grube plasty boczku, wrzucamy do piekarnika na max temp żeby się zamknął od razu a po 10-15 min ją zmniejszamy

pieczemy w ok 200 stopniach i do miękkości ok 1-1,5h w żaroodpornym
zaglądając co jakiś czas i polewając pieczeń wyciekłym tłuszczyko-sosikiem z boczku Exclamation

jest fajna wersja np na wielkanoc, można schab nadziać jajem-wyszło mi super

no i trzeba go pilnować, żeby nie wyciepać go psom później jęzor
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Montana
Nasza Szkapa
Nasza Szkapa


Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 4081

PostWysłany: Pon. 21 Sie. 2006, 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem


A tu znów Niemieckie postawienie kropki nad i.
Przy okazji Aachen tak sobie zajrzałam i żałuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Hoss Cartwright
Konny pirat z beczki
Konny pirat z beczki


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 1272

PostWysłany: Sob. 26 Sie. 2006, 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomysły wam się skończyły??? jęzor Zapraszamy do naszego stołu!
_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Zagadaj na GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nasza Szkapa Strona Główna -> Konia z kopytami, czyli co zjeść i czym popić? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group